Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn een fantastische investering in duurzame energie. Maar net zoals je auto, hebben ook zonnepanelen regelmatig onderhoud nodig. En schoonmaken is hier een groot deel van. Denk je erover na om je zonnepanelen zelf schoon te maken? Of ben je gewoon nieuwsgierig hoe het moet? Lees verder en ontdek alles wat je moet weten!

Waarom schoonmaken?

Stof, vuil, vogelpoep en andere varianten van vuil kunnen zich gemakkelijk ophopen op je zonnepanelen. Het lijkt misschien niet zo heel erg maar wanneer je weet dat dit de efficiëntie van je panelen met wel 20% kan verminderen, kijk je er toch anders naar! Zonnepanelen schoonmaken is absoluut geen overbodige luxe. Het zorgt ervoor dat jouw panelen optimaal werken.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Een veelgestelde vraag is wanneer je de zonnepanelen schoonmaken moet, en terecht. Het antwoord hangt af van je locatie en het weer. Als je kijkt naar het gemiddelde is het over het algemeen een goed idee om je zonnepanelen minstens een of twee keer per jaar schoon te maken. Door ze regelmatig na te kijken kun je makkelijker bepalen of een extra schoonmaakbeurt tussen de vaste beurten nodig is. Wil je ervoor zorgen dat je de schoonmaakbeurten niet vergeet? Plan dan in ieder geval 2 momenten in je agenda en laat deze jaarlijks terugkeren. Zo weet je zeker dat je het schoonmaken zonnepanelen niet vergeet.

DIY of professional?

Kun je het schoonmaken zonnepanelen eigenlijk zelf doen of heb je een professional nodig? Het hangt af van de situatie. Als je panelen makkelijk bereikbaar zijn, kun je het zonnepanelen schoonmaken zeker zelf aanpakken. Maar als ze zich op een lastige plaats bevinden, is het misschien veiliger om een professional in te huren voor het zonnepanelen schoonmaken. De professionals weten wat ze doen en hebben de juiste spullen om zelfs op de lastigste plekken jouw zonnepanelen veilig schoon te krijgen.

De juiste uitrusting

Als je besluit om zelf aan de slag te gaan met het zonnepanelen schoonmaken, heb je uiteraard het juiste gereedschap nodig. Een zachte borstel en een tuinslang zijn meestal voldoende om het vuil en alle viezigheid van de zonnepanelen af te krijgen, je kunt de zonnepanelen schoonmaken met kraanwater. Gebruik liever geen schuurspons of hogedrukreiniger voor het zonnepanelen schoonmaken; deze kunnen de panelen beschadigen en dit zou zonde zijn!

Hoe ga je aan de slag met zonnepanelen schoonmaken? Stap-voor-Stap Gids

Om het zonnepanelen schoonmaken zo makkelijk mogelijk voor je te maken hebben we een kleine, overzichtelijk stappenplan voor je uitgeschreven. Hieronder lees je de stappen die nodig zijn om het schoonmaken zonnepanelen zo veilig en grondig mogelijk te laten verlopen.

  • Inspecteer eerst: Controleer op zichtbare schade voordat je begint met schoonmaken.
  • Kies het juiste tijdstip: Maak je panelen schoon op een bewolkte dag of vroeg in de ochtend/laat in de middag om te voorkomen dat water te snel verdampt. Als de zon er vol op staat kun je wellicht het werk niet goed doen.
  • Gebruik water: Spoel eerst de panelen af om los vuil te verwijderen.
  • Schrob indien nodig: Gebruik een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen tijdens het zonnepanelen schoonmaken.
  • Spoel af: Gebruik een tuinslang om alles schoon te spoelen.
  • Droog: Laat de panelen natuurlijk drogen of gebruik een zachte doek.

Als je op een ladder of dak moet klimmen voor het zonnepanelen schoonmaken, wees dan extra voorzichtig. Overweeg een harnas of andere veiligheidsuitrusting.

Milieu- en kostenbesparing: Winwin

Het schoonmaken van je zonnepanelen is niet alleen goed voor de efficiëntie, maar ook voor je portemonnee en de planeet. Door je panelen in optimale conditie te houden, maximaliseer je de energieopbrengst en daarmee je besparing op de energierekening. Bovendien draag je bij aan een groener milieu door het meeste uit deze duurzame energiebron te halen. Een kleine inspanning met een groot effect!

Ga aan de slag of besteed het zonnepanelen schoonmaken uit

Het schoonmaken van zonnepanelen is belangrijk om ze efficiënt te laten werken. Met de juiste zorg en aandacht (en de juiste gereedschappen), is dit iets dat je gemakkelijk zelf kunt doen. Maar vergeet niet, als je twijfelt over je veiligheid, is het beter om een professional in te schakelen en een zonnepanelen schoonmaken bedrijf in te huren.