Duurzaam Lifestyle

Hoe kun je het beste duurzaam leven?

Duurzaamheid is tegenwoordig diep geworteld in onze samenleving. Veel bedrijven, organisaties en overheden zijn bezig om zo duurzaam mogelijk hun werk uit te voeren. En ook veel mensen willen duurzaam leven, het is namelijk een bewuste lifestyle. Door duurzaam te leven denk je aan het milieu en houd je rekening met de generaties na jou. 

Duurzaam eten

Om een duurzame lifestyle te krijgen moet je er eerst voor zorgen dat je zelf juist consumeert. Hierbij is het belangrijk om meer plantaardig eten te consumeren en minder vlees en vis te eten. Vlees zorgt namelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot van eten en drinken, hierdoor is dit een belangrijk aspect wanneer je duurzaam wilt eten

Verder is het ook belangrijk om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Voedsel weggooien is erg zonde en het kost je ook geld. Vaak zijn producten die aan de datum of net over de datum zijn nog prima te eten, controleer dit dan altijd ook even. Las ook een kliekjesdag in of verwerk je klikjes in soepen, of in één van je andere gerechten van die week. 

Duurzaam reizen

Échte milieuvrienden gaan natuurlijk ook duurzaam reizen. Je kunt namelijk ook een stedentrip boeken waarbij je het vliegtuig laat staan. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld de trein nemen. In steden als Berlijn, Parijs en Brussel ben je al met een paar uurtjes! En ook naar steden als Praag, Wenen, Venetië of Milaan kun je tegenwoordig per nachttrein komen. Daarnaast is de trein natuurlijk ook een goede optie als je je in het binnenland verplaatst.

Verder kun je ook een duurzaam vakantiehuis of appartement boeken, dit doe je met het Green Key-duurzaamheidskeurmerk. Echter levert kamperen uiteraard het minste impact op het milieu.

 

Duurzame apparaten

Er belanden jaarlijks veel apparaten, zoals stofzuigers en waterkokers, bij het grofvuil omdat ze kapot zijn. Echter zijn veel van deze apparaten nog te repareren, dit is een veel milieuvriendelijke oplossing dan het zomaar weggooien. Ook is het een goed idee om refurbished apparaten te kopen, in plaats van spiksplinternieuwe. Hierbij hoef je niet alleen te denken aan smartphones en laptops maar ook je meubels en kleding kun je tweedehands krijgen via bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats.

Duurzame verzorgingsproducten

Wist je dat in veel verzorgingsproducten die jij dagelijks gebruikt, zoals cosmetica en zeep, microplastics zitten? Het gaat hier om ongeveer 90% van de verzorgingsproducten! En omdat ze nauwelijks afbreken komen deze microplastics vervolgens in ons drinkwater terecht. Echter is hier ook al iets op bedacht. Er bestaan namelijk ook verzorgingsproducten die biologisch afbreekbaar zijn en dus geen microplastics bevatten!