Reizen

Duurzaam reizen

Hedendaags is het erg belangrijk om duurzaam te leven, hierbij zorg je ervoor dat je zo min mogelijk schade aanricht aan de planeet door je ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook duurzaam reizen draagt hier zeker aan bij. Bij duurzaam reizen denk je natuurlijk direct aan het vervoersmiddel dat je kiest voor je reis. Maar ook je accommodatie, het eten en drinken en je activiteiten tijdens je reis dragen bij aan jouw duurzame reis.

Duurzaam vervoersmiddel

Wanneer je duurzaam op reis wilt gaan is je vervoer uiteraard het belangrijkste. Dit is namelijk hetgeen dat het meeste CO2 uitstoot tijdens je reis én hier kun je zelf directe impact op hebben.

Wat zijn dan de meest duurzame vormen van reizen? Uiteraard kun je het beste kiezen om te voet of fietsend op pad te gaan. Hierbij maak je gebruik van je eigen ‘fysieke’ brandstof en stoot je dus niks uit! Ideaal als je dicht bij huis wilt verblijven maar wanneer je graag iets verder wilt reizen zal je op zoek moeten gaan naar andere alternatieven.

Het openbaar vervoer is een erg goed alternatief. Voornamelijk wanneer je in Europa wilt reizen is dit een ideale reisoptie. Met de trein kun je op een comfortabele manier lange afstanden afleggen. Daarnaast kun je op je bestemming, naast lopend of op de fiets, ook het beste het OV kiezen.

Het vliegtuig is daarentegen sterk af te raden. Echter ontkom je er niet aan wanneer je een verre reizen wilt maken naar bijvoorbeeld Australië of Zuid-Amerika. Mocht je toch gaan, weet dan dat je bij veel vliegmaatschappijen de CO2-uitstoot van je vliegreis kunt compenseren. Daarnaast is het belangrijk dat je een directe vlucht neemt, omdat het opstijgen en landen erg veel CO2 en andere afvalstoffen uitstoot. En denk er tijdens deze reis ook aan dat je op je bestemming duurzaam op pad gaat. Neem dus het OV of ga fietsen of lopen.

Duurzame accommodatie

Naast je duurzame vervoersmiddel is jouw accommodatie ook erg belangrijk tijdens het duurzaam reizen. Zoek daarom bij het kiezen van een accommodatie naar een aanbieder die stappen hebben ondernomen om hun impact op het milieu te verminderen en die zich inzetten voor duurzame praktijken. Hierbij kun je kijken naar het Green Key en GSTC keurmerk. WIl je écht duurzaam verblijven dan is het een goede optie om te kamperen.

Eten en drinken

Net als in je dagelijks leven, is het tijdens duurzaam reizen ook belangrijk dat je goed bedenkt wat je gaat eten. Zo is het uiteraard belangrijk om biologisch en vegetarisch te eten. Maar ook kun je er aan denken om lokaal en seizoensgebonden producten te eten en minder voedsel te verspillen. Daarnaast beoordeeld het Green Key keurmerk ook restaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Activiteiten tijdens het duurzaam reizen

Tijdens je vakantie is het natuurlijk leuk om activiteiten te ondernemen. Echter zijn ook niet alle activiteiten even duurzaam. Hier kun je dan ook keuzes in maken. Zo moet je voorzichtig zijn tijdens het duiken of snorkelen bij koraalriffen. Zorg er voor dat je het rif niet aanraakt want hierdoor verdwijnt het koraalrif. Verder moet je nagaan of de activiteiten die je onderneemt het welzijn van dieren niet schaadt.