Eten

Duurzaam eten

Tegenwoordig is duurzaamheid een steeds groter thema binnen onze samenleving. Daarom gaan steeds meer mensen milieubewuster leven. Om duurzaam te leven is het goed om ook je voeding aan te passen. 

Duurzaam eten doe je in de eerste plaats door minder te eten, dus niet meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. Verder is het erg belangrijk om na te denken wat je eet. Zo is het beter om minder dierlijke producten te consumeren, denk hierbij aan vlees, vis, kaas en andere melkproducten. Ook is het beter om alcohol, frisdrank en fruitsappen te laten staan. In tegenstelling tot deze producten kun je beter kraanwater, thee of koffie drinken, dit is veel minder vervuilend. Laat verder ook koek, snoep en snacks lekker in het schap staan, deze producten heeft je lichaam niet nodig en het maken van deze producten is ook erg ecologisch belastend. 

Probeer verder ook voornamelijk producten te kopen die dichtbij geproduceerd worden, dit is minder belastend voor het milieu dan wanneer het geïmporteerd moet worden uit het buitenland.

Duurzame verpakkingen

Voor verpakkingen geldt in principe hetzelfde als voor eten, er moet minder van. Minder verpakkingen zorgt voor minder milieuvervuiling. Wanneer je toch een verpakking moet kopen is het belangrijk om verpakkingen te kopen die maar één type kunststof bevatten, deze zijn namelijk makkelijker te recyclen. Koop dan ook geen producten die bijvoorbeeld plastic én papier bevatten.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je statiegeldflessen terug brengt zodat deze weer omgesmolten kunnen worden tot nieuwe flessen. 

Echter zijn producten die verpakkingsvrij zijn natuurlijk veel beter. Tegenwoordig kun je bij supermarkten al herbruikbare zakjes kopen die je de volgende keer weer kunt gebruiken. Daarnaast bestaan er ook (online) verpakkingsvrije winkels zoals de online supermarkt Pieter Pot. Daar koop je je boodschappen in vervulbare statiegeld potten.  

Minder afval en voedselverspilling

Om zo duurzaam mogelijk te eten, moet je dus minder gaan eten en minder verpakkingen gebruiken. Maar wanneer je uiteindelijk hebt gegeten is het ook belangrijk om zo min mogelijk afval te hebben. Hergebruik zo veel mogelijk. En heb je niet alles opgekregen? Bewaar het dan zodat je het een volgende keer nog kunt gebruiken. Je kunt namelijk van alles met je restjes en kliekjes. Met restjes van groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en ei kun je bijvoorbeeld nog gemakkelijk een lekkere maaltijd koken. Denk bijvoorbeeld aan een soep, roerbakgerecht of een omelet. Wees vooral creatief!